maanantai 12. lokakuuta 2015

Värianalyysissä -mitä sain tietää

Vain alle 20% suomalaisista sopii musta, toivoinko mä kuuluvani heihin? -Kyllä.  Kuulunko? -En.
Värit on olleet jo vuosien ajan yksi isoimmista työkaluista mulle kampaajan ja meikkaajan työssä. Koska tiedän oikealla värien käytöllä olevan suuri merkitys ulkonäköön halusin tietää asiasta vielä lisää!
  Aloitinkin viimeviikolla värikonsulttikoulutuksen-koulutuksen. Kouluttaja on alalla pitkään ollut Ritva Kössilä, joka on myöskin Beauty colorsin maahantuoja. Koulutus tapahtuu Ritvan kotona, ihanassa maatalossa tampereella.


Kyseessä on siis ihan se perinteinen BC-väriaanalyysi, jossa ihminen on joko kevät, kesä, syksy tai talvi. Vaikka analyysit on tehty samoilla apuvälineillä, eli tarkoin valituilla kankailla vuosikymmenten ajan, on sillä saatava lopputulos aina sovellettavissa trendeihin ja muotiin.  
 Vaikka tyyli muuttuisikin iän myötä, pysyvät oikeat värit samoina.
Mulle on ollut meikkaajana ja kampaajana ollut päälimmäisenä päämääränä tehdä asiakkaan piirteitä oikealla tavalla korostava meikki ja kampaus.
Haluan saada ihmisten parhaat puolet puolet esiin!  Siitä on kysymys myös värianalyysissä. Oikeita värejä käyttämällä saadaan ihosta tasaisemman näköinen, koska sen sävy näyttää paremmalta, uurteet ja varjot häivyttyy. Eli iholle vaikutelma on kuin bb-voide, joka tasoittaa , mutta antaa kasvojen hehkua.
Väärissä väreissä vaikutelma on päinvastainen, iho näyttää samealta, punertavalta tai saatat "hukkua" vaatteen väreissä. Myös silmänaluset näyttivät tummilta väärissä väreissä.

Ensimmäinen koulutuspäivä sisälsi mulle itselle tehdyn  analyysin. 
Aluksi hiukset peitettiin, jotta mahdollinen väärän väriseksi värjätty tukka ei hämäisi, vaan lopputulos perustuu kankaiden vaikutuksesta ihonsävyyn. Myös hiusten ja silmienväri otetaan analyysissä huomioon, mutta tässä kangastestissä vaikutusta peilataan vaan iholla aiheutuvissa muutoksissa. Jätin meikkipohjan tekemättä ja kulmat laittamatta. Silmiin sai kuitenkin laittaa vähän ripsaria ja rajausta.

Kankaita asetellaan harteille neljä jokaista perusväriä, kuten neljää erisävyistä punaista, sinistä ja niin edelleen. Sitten niiden sopivuutta lähdetään vertailemaan niin, että aina se huonompi vaihtoehto pudotetaan, lopuksi jäljelle jää muutama sopiva kangas. 
Voimakkaampien värien jälkeen testataan neutraalien värien vaikutusta. Eri sävyisiä valkoisia ja mustaa ja ruskeaa. Jolloin viimeistään voidaan varmistua siitä, mikä vuodenaikatyyppi on kyseessä!

Oli niin mielenkiintoista nähdä kankaiden vaikutus omin silmin. Mun vuodenaika on syksy. Eikä ihme, monet syksylle sopivista väreistä olikin olleet jo pitkään suosikkivärejäni ja muistin siinä samalla myös muutamia vanhojakin lemppari vaatteita, jotka siis näin jälkeenpäin paljastuivat olevan syksytyypin sävyisiä.

Vaikka mulla olikin aavistus siitä, että esimerkiksi musta, harmaa tai vitivalkoinen eivät ole parhaita korostamaan mun omia värejä, olen kuitenkin niitä tullut ostaneeksi. Oikeastaan mun vaatekaappi melkein koostuu juuri noista kolmesta väristä, jotka taas sopisivat hyvin talvi-tyypin väreihin.

Mustan tarjonta vaatekaupoissa on kuitenkin ylivoimainen. Mustat asusteet on helppo yhdistää mustiin, kun jo ruskeankin kanssa täytyy miettiä sävyjä. 
En kuitenkaan yhtään epäile tulosta, kyllä mä olen sen ihan pelistäkin huomannut, ettei musta ole mun juttu.
Mustan sijaan syksy-tyypillä, kuten kaikilla vuodenajoilla, on käytössään myös neutraaleja sävyjä Lämmin beige, kameli, kahvinruskea on niitä joita voin käyttää mustan sijaan ja niin aion jatkossa tehdäkin, vaikka mustaakin varmasti vielä käytän, sitähän mulla on kaappi täynnä. 

Sain tehtäväksi jakaa mun vaatekaapin niin, että toiselle puolille syksy-väriset vaatteet ja muut toiseen pinoon. Tällöin näen myös sen miten hyvin nuo vuodenaikatyyppien sävyt ovat keskenään yhdisteltävissä.  Vaatekaapista pitäisi tulla tulla okein toimiva ja helppo, vaikka mustat ja harmaat jäisikin pois.  

Ja noita syksyihmisen värjä on siis vaikka millä mitalla! Analyysistä saa mukaansa kortit, joissa on kangastilkut sopivista väreistä ja niiden äärisävyistä, mutta myös kaikki siitä välistä on käytettävissä! Tavallaan toivoinkin mun vaatteisiin enemmän väriä, mutta luulen, että pieni epävarmuus on kuitenkin pistänyt ostamaan silti sitä mustaa.  Nyt kun analyysi on tehty ja voin olla varma , että mitkä värit mulle sopivat, uskallan varmasti myös kaupassa niitä etsiä ja ostaa. Ritvan mukaan en kohta muuta kaupassa näekään, kun omia värejäni ja uskon , että se voi hyvinkin pitää paikkansa, niin innokkaasti tähän asiaan suhtaudun!

Mulle on kuitenkin tosi tärkeää saada yhdistellä asioita luovasti ja vapaasti. Ja joinain päivinä saatan tulevaisuudessakin pukeutua ns. vaate edellä. Eli haluan pukea jonkin yhdistelmän tai vaatteen, siitä huolimatta, että se sopisi paremmin jollekkin toiselle, kuin itselleni. Ei se ole niin vakavaa:D  Jos kuitenkin haluan näyttää mahdollisimman hyvältä ja hehkuvalta, silloin pukeudun niihin omiin sävyihini.  Toinen asia, jota tavallaan pelkään, on liiallinen sävy-sävyyn pukeutuminen. En kuitenkaan halua näyttää miltään kuvataiteenprofessori-tyypiltä , joka on pukeutunut päästä varpaisiin vihreän ja ruskean eri sävyihin. Vielä joku sammaleen sävyinen iso rintakoru rinnuksiin, niin oltaisiin ihan metsässä.  Mutta onneksi omista väreistäkin löytyy paljon värejä, joilla voi kokonaisuutta hieman rikkoa. 

Mulla olisi tästä aiheesta niin paljon lisääkin puhuttavaa, joten tämän väriaiheen parissa jatketaan mun värianalyysi-koulutuksen edetessä ja varsinkin sen jälkeen.  Haluan yhdistää tuon näkökulman myös hiusväri- ja meikkipostauksiin. Yritän kuitenkin rakentaa jutut niin, että ne ovat mielenkiintoisia myös silloin jos ei omaa vuodenaikatyyppiään tiedä.

Väriananalyysejä tehdään ympäri suomen, Täältä löydät alueesi värikonsultit.

Tälläinen värianalyysi löytyi netistä, joka vaikutti mun mielestä aika toimivalta. Testi on tosin englanniksi ja jakaa vuodenajat vielä pienempiin osiohin, kuin neljään. Oma tulos oli "soft autumn".
Sävyt olivat samat, kuin neljään päävuodenaikaan jaettaessa, mutta tuossa softissa oli muutama syvin ja rikkain väri jätetty pois. Ajattelisin, että jos värjäisin hiukseni tummanruskeiksi, nuo syvät syksyn sävyt sopisivat paremmin. Näillä nykyisillä vaaleammilla, lähes omanvärisillä hiuksilla, nuo pehmeät syksyn sävyt toimivat parhaiten.

Kannattaa käydä testailemassa:)

11 kommenttia:

 1. Mäkin olen käynyt värikonsulttikoulutuksen :) Siitä on kyllä ollut paljon hyötyä työssä, kun itsekin olen kauneusalalla. Ja mä olen muuten talvi! :D

  VastaaPoista
 2. Joo, ihan varmasti! Kiva voida sitten soveltaa taitoa hiuksiin ja meikkiin liittyvissä jutuissa. Hahaa, eli sä oot yksi niistä, joille mustakin sopii:)

  VastaaPoista
 3. Itse olen päässyt värianalyysiin stylistin koulutuksen yhteydessä ja syksy olen myöskin! Tää on aihe mikä todella kiinnostaa niin innolla odottelen tulevia juttuja myös :)

  VastaaPoista
 4. Tosi kiva kuulla:) Tuo stylisti koulutus oli varmaan kokonaisuudessaan mielenkiintoinen!

  VastaaPoista
 5. Mielenkiintoista. Olen pitkään jo haaveillut värianalyysistä, mutta en ole vielä käynyt. Odotan mielenkiinnolla lisää postauksia aiheesta :)

  VastaaPoista
 6. Sama täällä!! Mullekkin tosiaan vasta nyt ekaa kertaa tehtiin..Noissa netissä tehdyissä mulla on aika paljon vaihdellut tulos:/ Kiva juttu, jos aihe kiinnostaa, tätä näkökulmaa on aika helppo yhdistää moneen aiheeseen.

  VastaaPoista
 7. Tää oli tosi mielenkiintoinen!! 99% varmuudella oon kyllä kans syksy :D Ne sävyt ja värit on aina ollu parhaat ja syyspukeutumisesta itsekin tykkään eniten kun koen silloin näyttäväni parhaimmalta, oisko sitten yhteydessä just tähän värijuttuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Niin, sulle kyllä sopii hyvin syksyiset värit..Onko sun iho kuitenkin viileä, vähän enemmän roosaan, kuin keltaiseen taittava?? Ainakin monissa kuvissa näyttää siltä. Kesällehän sopii myös monet roosaan taittuvat ruskeat ja nudet joita sä paljon käytätkin.. :D En kyllä tiiä, onneksi noita koulutuskertoja on tulossa lisää:)

   Poista
 8. Tosi mielenkiintoisia noi värijutut. Ite olen talvi. Jännä juttu, arvasin sen kyllä jo ennen värianalyysia. Mulle sit taas ruskee ei oikeen sovi, ainoastaan tosi tummana. Mut onneks omat lempparit tummista väreistä on musta ja harmaa. Eron kyllä huomaa oikeilla väreillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä useimmat on varmasti ihan automaattisesti löytäneet omat värinsä, ainakin ison osan niistä. Ja siitä huomaakin, ettei tässä ole kyse mistään ihan humpuukihommasta :D. Niinkuin sanoit, niin eron kyllä huomaa:)

   Poista
 9. Värianalyysin voi tehdä myös netin kautta. Ja samalla voit tilata itsellesi haluamasi vuodenaikapaletin, joka toimitetaan antamaasi osoitteeseen. Voi tulla myös livenä henkilökohtaiseen konsultaatioon Espooseen tai voin tulla kotiisi pääkaupunkiseudulla. Kurkkaa lisää www.taikapeili.fi -Tervetuloa!

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! Jos se sisältää kysymyksen,vastaan heti,kun huomaan viestin:)